prev
« Is uw brood vers? »



Dit is een vraag die men “in de goeie ouwe tijd” nooit zou gesteld hebben. Waarom? Omdat “normaal” brood met ascorbinezuur (nóg een gevolg van de industrialisering) niet houdbaar is! Indien het brood niet opgegeten wordt binnen enkele uren na het bakken, wordt het slecht. Het brood wordt plat en de consistentie lijkt eerder op banale beuling. De volgende dag is het brood hard en ziet het er, eerlijk gezegd, verre van smakelijk uit.

Daarentegen kan mijn in de houtoven gebakken zuurdesembrood vergeleken worden met een Bordeauxwijn, die men enkele uren voor het proeven opent, zodat alle aroma’s loskomen. Op dezelfde manier onthult het in de houtoven gebakken zuurdesembrood pas na 24u zijn rijkdom, nadat de smaken de tijd hebben gehad om vrij te komen. De fabeltjes rond vers brood zijn bij het nobele, traditionele brood dus totaal irrelevant.

Yves Guns
Yves Guns
Yves Guns
Yves Guns
Yves Guns
Yves Guns
next